Schrijf je in bij het bel-me-niet-register

bel-me-nietBen je iemand die wel eens valt voor gladde praatjes aan de telefoon? Je hoeft je er niet voor te schamen want het is bijna iedereen wel eens gebeurd. Een aanbieding die zo mooi lijkt dat je hem moeilijk af kunt slaan, waardoor je ergens geld aan kwijt bent en je achteraf moet toegeven dat het toch echt weggegooid geld is. Helaas gebeurt het nog elke dag met veel mensen.

Als het jou zelf ook wel eens is overkomen en je niet wilt dat het nogmaals gebeurt schrijf je dan in bij het Bel-Me-Niet register. Dat is een landelijke database die medewerkers van een callcenter eerst moeten raadplegen voor ze je bellen. Wanneer er in het register staat dat je voor een bepaalde soort aanbieding geen telefoontjes wilt ontvangen hoor je er ook nooit over gebeld te worden.

Inschrijven bij het Bel-Me-Niet register is makkelijk op de officiƫle website.

Let op: ook als je een eenmanszaak, een V.O.F of een Maatschap hebt kun je jezelf inschrijven bij het bel-me-niet-register en moet die inschrijving worden gerespecteerd. Laat ook zeker niet na dit te melden aan de beller wanneer je toch nog wordt gebeld voor een commercieel gesprek. Veel bedrijven negeren de bel-me-niet melding namelijk wanneer ze zien dat ze een bedrijf bellen. Vraag meteen nadrukkelijk om van de bellijst gehaald te worden en schroom ook niet om te melden dat je anders contact op zult nemen met de bevoegde instanties. In dit geval is dat de Autoriteit Consument en Markt.

Geen colportage!

Af en toe krijg je ook mensen aan de deur die je met liefde willen helpen overstappen naar een andere telefoonprovider of een andere energiemaatschappij. Ze kunnen je al zonder dat ze weten wat je nu betaalt vertellen dat het goedkoper kan. Ben je er wel eens ingetuind en helaas alleen maar duurder uit geweest? Overweeg dan een sticker naast je deur te plakken met daarop Geen colportage. Met die sticker laat je bezoekers weten dat je niet verkoop aan de deur wenst en dat vertegenwoordigers jou dus over moeten slaan.

Het is nog handiger om er een bordje voor te gebruiken die achter glas staat van je deur of een raam naast je deur. Dit heeft twee voordelen t.o.v. de sticker. Die laatste is namelijk kwetsbaar voor weer en wind, maar ook voor vertegenwoordigers die het niet zo netjes aanpakken en voordat ze aanbellen de sticker van je deur halen. Bovendien kun je het bordje zelf dan wel makkelijk weghalen, bijvoorbeeld als je op oudjaarsdag niet overgeslagen wilt worden als de lokale voetbalvereniging met oliebollen langs de deuren gaat!

Je kunt online stickers of bordjes kopen op verschillende plekken. Er is geen gestandaardiseerd uiterlijk voor zoals er bijvoorbeeld wel is voor de bekende Ja/Nee sticker tegen reclamefolders. Daarom kun je het beste zelf even zoeken op “geen colportage” en de sticker of het bordje kiezen wat je zelf het leukst eruit vindt zien.