Ouderen hebben het steeds krapper

ouderen-koopkrachtSteeds meer ouderen moeten bezuinigen omdat het leven te duur is geworden voor ze. Alleen al in het afgelopen jaar hebben ouderen gemiddeld 100 euro minder te besteden gehad per maand dan de periode daarvoor. Meer dan de helft van de ouderen kan veel minder geld besteden in 2016 dan in 2011. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1.000 ouderen.

Een van de vragen die de ouderen kregen bij het onderzoek was of ze in staat waren een financiële tegenvaller het hoofd te bieden. Zelfs het relatief lage voorbeeld van 400 euro wat binnen twee weken betaald zou moeten worden is voor twintig procent van de ouderen al een enorm probleem. Zij zouden daar heel direct van in de problemen raken.

Ouderen zeggen het gevoel te hebben dat ze meer in moeten leveren dan andere groepen in de samenleving. Daarmee lijkt het voor de hand te liggen dat de koopkracht van ouderen een belangrijk punt zal worden tijdens de aankomende verkiezingen. Partijen die in staat zijn om met plannen op de proppen te komen voor meer financiële ademruimte voor ouderen lijken onder die doelgroep hoge ogen te kunnen gooien.

Tips voor ouderen die willen (of noodgedwongen moeten) bezuinigen:

  • Ga langs de gemeente voor advies over alle regelingen die er zijn voor ouderen met weinig financiële mogelijkheden
  • Maak gebruik van leeftijdsgebonden kortingen voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer en cultuur.