Waar bezuinigen Nederlanders op?

vergelijkenNieuwsberichten in de media over economisch herstel zijn de ene keer positief en dan weer negatief. Het consumentenvertrouwen is daarom nog altijd zeer laag in Nederland. Binnen Europa zijn alleen de Grieken pessimistischer gestemd, en veel mensen blijven dan ook druk bezig met bezuinigen. Waar bezuinigen Nederlanders vooral op? En in welke volgorde doen ze dat het vaakst?

Als mensen moeten of willen bezuinigen pakken ze dat meestal in een bepaalde volgorde aan. Ze beginnen met het besparen op producten of diensten die ze het minst zullen missen. Die worden niet helemaal geschrapt maar er wordt wel vaker besloten het ‘toch maar niet te doen’. Ook wordt er veel beter gelet op aanbiedingen kortingsacties. Dit wordt door budgetexperts de eerste fase genoemd. Om in die eerste fase te kunnen passen moet een besparing niet of nauwelijks ten koste gaan van de levensstijl.

Voor besparingen uit de zogenaamde tweede fase ligt dit anders. Dan proberen mensen namelijk heel bewust aanzienlijk minder te consumeren, door minder te kopen en minder uit eten te gaan. Ook uitgaan, bijvoorbeeld naar kroeg, of discotheek, komt in deze tweede fase al snel onder druk te staan.

In de derde fase gaan mensen zoeken naar manieren om voor de langere termijn te plannen. Zo wordt er bijvoorbeeld eenmalig geïnvesteerd in een product dat langer meegaat of wordt een reparatie van een kapot huishoudelijk apparaat gekozen in plaats van een nieuw apparaat aan te schaffen.

Pas in de vierde fase gaan mensen op dingen besparen die ze eigenlijk niet willen missen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het opzeggen van abonnementen op magazines en kranten of het niet meer op vakantie gaan. Dat is iets waar heel veel mensen niet zonder kunnen of willen en wat ze dus met andere besparingen zo lang mogelijk willen vermijden. Een meestal nog ingrijpender beslissing is om de auto weg te doen. Ongeveer 10% van de mensen die zeggen te willen besparen heeft de auto inmiddels al weg gedaan.

Gedachte voor “Waar bezuinigen Nederlanders op?

  1. Profile photo of Nicolette2015Nicolette2015

    Wij moeten ook iets bezuinigen. omdat wij elke maand rood staan op de bank en wil er wat aan doen.
    Wij betalen elke maand eigen bijdrage van cak plus eigen risico zorg en dat kost behoorlijk veel geld
    en wij zij aan het uitzoeken waarop we het beste kunnen besparen. dus wij willen de sportschool niet wegbezuinigen. want die is goed voor ons..

Geef een reactie